UE interzice izolarea cu polistiren a blocurilor inalte
Suntem informati ca, desi oficialii europeni interzic izolarea cu polistiren a blocurilor inalte, companiile care executa astfel de lucrari ignora exigentele impuse de reprezentantii UE si persista in utilizarea acestui material ieftin si problematic.
Unul dintre motivele pentru care se incearca eliminarea polistirenului din lucrarile de eficientizare termica tine de caracterul sau usor inflamabil. Cu toate ca exista pe piata materiale relativ ieftine care nu prezinta un astfel de risc, cetatenii romani continua sa-si izolele imobilele cu polistiren.
„In momentul in care flacara ajunge la el, este foarte greu de oprit. Tocmai de aceea, conform standardelor europene, izolarile cu polistiren sunt permise la cladirile care nu depasesc 12 metri, adică undeva la patru etaje. Dar aceste directive nu sunt respectate si la noi, desi ar trebui.“, spune Ciprian Ana, director al Societatii de Construcţii Start Tehnologic Consult.
Faptul ca este ieftin reprezinta argumentul suprem in decizia de a cumpara polistiren. Orice constructor vizeaza maximizarea profitului si orice client vrea costul final cat mai mic. Vata minerala si vata bazaltica sunt doua variante alternative, dar si ele vin cu tot felul de probleme.
„Pretul vatei este un dezavantaj. Este mult mai scump decat polistirenul, cu 30-40%. Un alt dezavantaj este ca vata nu se produce inca pe scara larga in Romania, este import, iar importurile pot avea probleme uneori. Pe cand o fabrica de polistiren putem gasi in orice judet. Calitatea insa este adesea indoielnica, standardul setat la nivel european nu prea este intrunit.“, continua Ciprian Ana.
Cu toate acestea, pe termen lung, izolarea cu vata este mult mai eficienta. Prelungeste durata de viata a cladirii pentru ca o lasa sa respire. Desigur, un client neavizat s-ar gandi ca prefera polistirenul, care nu permite intrarea aerului din exterior in locuinta pentru a economisi energie, dar acest lucru are dezavantaje considerabile.
„In momentul in care o cladire este inchisa ermetic, se salveaza energie, dar constructia in timp nu este protejata. Incepe sa apara mucegaiul, condensul, deci nu poti sa iti doresti sa traiesti intr-o casa inchisa ermetic. Trebuie sa ai transfer intre aerul din casa, care a fost deja folosit, si cel din exterior. Iar polistirenul nu are acest atribut de a fi un bun conducator de aer si sa lase cladirea sa respire.“, spune Gino Laios, manager BIMA Consulting Management.
Putini constructori, dar si mai putini clienti, stiu despre materialele alternative noi, mai eficiente si chiar mai ieftine. De exemplu, sisteme de fatada care vin deja montate si includ atat termoizolatia facuta cu poliuretan precum si caramida aparenta.
„In mod normal, o placare cu polistiren de calitatea cea mai buna plus montarea unei caramizi aparente, la o casa de 200 mp pretul este cu tot cu manopera undeva la 100 euro/mp. Cu materialul acesta care le include pe amandoua, nu poate sa depaseasca mai mult de 60 euro/mp.“, arata Gino Laios.
Cei care aleg astfel de solutii alternative sunt, insa, foarte putini.
Sursa: Imopedia.ro
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas
Fara comentarii
adauga comentariu