Ghid Andrei Muresanu
1. Istoric
Numele cartierului este determinat de numele uneia din strazile sale care il omagiaza pe marele poet si revolutionar din Transilvania, Andrei Muresanu. Andrei Muresanu este compozitorul imnului Romaniei, Desteapta-te, romane!
Dupa perioada precedenta Primului Razboi Mondial zona actualului cartier Andrei Muresanu a inceput sa trezeasca interesul urbanistilor. Astfel, a inceput impartirea loturilor de pamant si au aparut primele case, unele mai modeste, altele mai semete cu arhitectura complicata, surprinzatoare si specifica perioadei istorice de dupa razboi.
Primii care si-au construit case in aceasta zona au fost ungurii si germanii.
La inceput, prin Andrei Muresanu trecea doar drumul spre Faget, loc de agrement citadin, unde orasenii ieseau la „iarba verde”.
Dupa Primul Razboi Mondial, s-au instalat in aceasta zona primele familii romanesti din inalta clasa sociala. Functionari, oameni ai legii, profesori universitari, intelectuali, persoane importante carora primaria le acorda primele parcele de teren pentru a-si construi locuinte in aceasta zona. Astfel apar primele vile in stil neoromanesc pentru care opteaza familiile nou instalate. Si in prezent pot fi admirate aceste constructii pe strada Nicolae Iorga.
Cele mai cunoscute personalitati care si-au construit locuinte in aceasta zona sunt: sahistul Paul Farago, Ion Desideriu Sirbu fost eseist, dramaturg, filozof, publicist si romancier roman, autor in special de literatura de sertar, Lucian Blaga fost filozof, poet, dramaturg, traducator, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat roman, fratii Renner fondatorii fabricii Clujeana etc.
Popularizarea zonei a continuat cu familii romanesti, maghiare, evreiesti si nu numai. Astfel au inceput sa apara constructii diferite ca si stil mediteranean, neobaroc, gotic, clasic, etc.
Incepand cu anul 1948 linistea din aceasta zona a inceput sa se risipeasca. Datorita faptului ca aceasta gazduia „spuma” Clujului, clasa exploatatoare, a inceput sa izbucneasca ura de clasa si linistea exploatatorilor a disparut. Unii dintre ei au fost arestati, altii expulzati cum a fost cazul familiei Blota. Acolo unde nu au avut loc astfel de inlaturari a vanitosilor locatari, au fost obligati sa convietuiasca cu proletarii adusi sa locuiasca in aceasta zona candva linistita. Astfel fostii exploatatori erau obligati sa-si imparta traiul cu acestia, fiind astfel reeducati de populatie.
Dupa anul 1989 a crescut numarul familiilor nou-instalate in zona. Atunci a intervenit fenomenul demolarilor, mutilarilor locuintelor cu impresionante amprente arhitecturale.
Cu toate acestea, chiar si in secolul pe care il traversam, cartierul Andrei Muresanu gazduieste unele dintre cele mai frumoase constructii unele apartinand vechii perioade, altele noi si avangardiste.
2. Prezentare Geografica
Cartierul Andrei Muresanu este situat in partea de sud-est a orasului Cluj-Napoca, fiind delimitat de strada Avram Iancu la nord, strada Constantin Brancusi la est, cartierul Buna Ziua la sud si strada Bisericii Ortodoxe la vest.
Principalele artere de circulatie sunt Calea Turzii, strada Constantin Brancusi si strada Alexandru Bohatiel.
3. Infrastructura. Transport
Cartierul Andrei Muresanu fiind o zona rezidentiala scumpa, beneficiaza de o structura adecvata si este ocupata preponderent de constructii interbelice si imobile noi.
Principalele artere de circulaţie sunt Calea Turzii, strada Constantin Brancusi si strada Alexandru Bohatiel.
Locuitorii din Cartierul Andrei Muresanu beneficiaza de o singura linie de transport in comun care face legatura cu centrul Clujului si cu Cartierul Buna Ziua, respectiv linia numarul 21.
4. Tipuri de Constructii
Constructiile ce se gasesc aici sunt diverse ca si stil, de la constructii interbelice, la constructii avangardiste.
Inainte de a specifica tipurile de constructii, este de prisos sa amintim ca aici se gaseste fostul Consulat Maghiar desfiintat in anul 1984, cladirea DIICOT Cluj, cladirea cu atelierele Teatrului National Cluj, casa lui Ion Agarbiceanu fost scriitor, ziarist si prozator roman, adept al semanatorismului, parlamentar, academician, canonic și protopop unit al Clujului, vilele in care au locuit istoricul Alexandru Lepadatu sau filozoful D.D. Rosca, casa renumitului critic Nicolae Balota, resedinta profesorului Iuliu Hatieganu etc.
Constructiile vechi ce se regasesc in cartierul Andrei Muresanu sunt de tip neomaur, mediteran, neobaroc, gotic, clasic si romanic. Constructiile noi sunt diversificate ca stil si forma, somptuoase, sau elegante, cu stil clasic, modern sau minimalist.
In cartierul Andrei Muresanu in proportie majoritara sunt constructii de tip casa, insa in ultima perioada au aparut mici ansambluri rezidentiale cu imobile de tip apartament.
5. Populatie
La ultimul recensamant s-a calculat un numar de 9119 locuitori, care cel mai probabil s-a modificat pana în prezent. Primaria Cluj-Napoca nu a mai organizat vreun recensamant din anul 2007 ceea ce determina imposibilitatea de a preciza cu exactitate numarul populatiei din cartierul Andrei Muresanu.
6. Puncte de interes. Obiective turistice
Fiind o zona rezidentiala nu prezinta atractii turistice ale orasului, insa prezinta cateva puncte de interes pentru locuitorii Clujului ca urmare a sediilor unor institutii importante la nivel local.
Punctele de interes ale cartierului Clujean Andrei Muresanu sunt urmatoarele:
• Serviciul de Pasapoarte
• DIICOT Cluj
• Viceconsulatul Onorific al Republicii Italiene
• Biserica Sfantul Apostol Andrei
• Restaurante si Bistrouri
• Gradinite de stat si private, precum si unitati private de after school
• Piata Engels
• Parcul Ion Agarbiceanu si parcul Narciselor
• Cimitirul Central
7. Parcuri. Terenuri de sport. Spatii verzi
In cunoscuta Piata Engels din inima Cartierului Andrei Muresanu se regaseste Parcul Ion Agarbiceanu. La intersectia strazilor Amos Francu si Mikszath Kalman se gaseste un frumos parc de joaca pentru copii.
Evolutie Indice Blitz pe cartierul Andrei Muresanu
Oferte Imobiliare in Andrei Muresanu
Inchirieri
- Apartamente: 340
- Case: 52
- Spatii: 89
Brokeri Andrei Muresanu

Senior Broker - Rezidential Inchirieri - Team Leader

Expert Broker Partner

Expert Broker Partner

Master Broker - Rezidential Vanzari - Team Leader

Senior Broker I - Induction Trainer

Sales Manager

Sales Manager

Expert Broker Partner

Master Broker Partner

Rentals Manager

Specialist Trainer

Expert Broker Partner

Expert Broker Partner

Broker II Partner

Broker II Partner

Broker II Partner

Broker II Partner

Broker

Broker

Broker

Specialist Broker Partner

Senior Broker Partner

Broker II Partner

Expert Broker Partner

Specialist Broker Partner

Broker II Partner

Broker

Senior Broker - Rezidential Vanzari

Senior Broker

Expert Broker Partner

Specialist Broker Partner

Specialist Broker Partner

Specialist Broker Partner

Junior Broker

Specialist Broker Partner

Junior Broker

Junior Broker

Junior Broker

Broker

Broker

Broker II Partner

Specialist Trainer

Junior Broker

Broker

Junior Broker

Broker II Partner

Junior Broker

Junior Broker

Junior Broker