Ghid Central
1. Istoric
Istoria Centrului Clujului se identifica cu istoria orasului, lucru absolut justificat pentru un oras cu o structura urbanistica asa cum are Clujul. Pentru ca, inca din perioada romana, Clujul a fost un oras-cetate ceea ce presupune in primul rand un centru politic, economic, militar, si cultural situat in interiorul zidurilor cetatii.
Asezarea umana din zona Clujului denumita in trecut Napuca sau Napoca, apare in scrierile istorice ca fiind una dintre cele mai insemnate localitati din Dacia, inca din perioada 107-108, dupa razboaiele daco-romane. Clujul a devenit asezare urbana abia in anul 124 sub numele de Municipium Aelium Hadrianum Napoca. Totusi, prima atestare documentara apare abia in anul 1167, cand orasul de astazi purta denumirea de Castrum Clus( care semnifica "loc inchis", care, raportat la asezarea geografica, face referire la dealurile din jur sau, raportat la latura militara, face referire la o cetate pozitionata strategic).
Ramasitele cetatii romane Napoca, sau a cetatii medievale se vad si astazi in diferite locuri din centrul orasului, desi o parte dintre ziduri au fost daramate.
2. Prezentare Geografica
In ceea ce priveste asezarea geografica, aceasta deriva din statutul Clujului de oras-cetate. Astfel, centrul este traversat de cele mai importante artere si este inconjurat de majoritatea cartierelor orasului.
Centrul se invecineaza la vest cu Manastur si Grigorescu, la nord de Gruia si Dambul Rotund, la est de Marasti si Gheorgheni, iar la sud de Andrei Muresanu si Zorilor.
3. Infrastructura
Infrastructura centrului orasului cuprinde atat zona istorica, pietonala, cat si o zona de tranzit, reprezentata de artere de circulatie de o importanta majora pentru oras, care fac legatura intre cartierele situate diametral opus fata de centru. Cele mai importante strazi si bulevarde ce traverseaza Centrul sunt: B-dul 21 Decembrie 1918, ce se continua cu strazile Memorandumului si Motilor, un aliniament pe directia est-vest, caruia i se adauga un altul, paralel cu acesta ce dirijeaza traficul in sens invers: str. Clinicilor, str. Napoca, b-dul Eroilor si Str. Dorobantilor. Pe directia sud-nord avem alte strazi foarte importante: Calea Turzii, Horea, Paris.
De mentionat sunt si pietele Unirii, Avram Iancu, Stefan cel Mare, Lucian Blaga, Mihai Viteazul, Cipariu, si ele cu o foarte mare importanta in privinta traficului auto si pietonal din zona centrala.
Centrul beneficiaza de legaturi de transport cu toate cartierele Clujului fiind cel mai important nod de circulatie. Cei care calatoresc din/spre centru sau cei care numai il tranziteaza, au la dispozitie intrega paleta de variante: mijloace de transport in comun(autobuze, troleibuze, tramvai), statii de taxi, piste si statii de biciclete.
4. Tipuri de constructii
La capitolul tipuri de constructii, in Centru predomina in special constructiile vechi, istorice, peisajul acesta incantator fiind rareori tulburat de constructii moderne sau de cele de tip bloc de apartamente. Ramanand in sfera istorica, constructiilor de locuit din centrul Clujului li se adauga biserici vechi, muzee, case memoriale, toate contribuind la un peisaj urbanistic foarte ofertant din punct de vedere istoric, cultural si turistic.
5. Populatie
Populatia din Centru se apropie de 20.000 de locuitori, inferioara multora dintre cartierele orasului, dar acest lucru deriva din faptul ca locuintele din aceasta zona a orasului au o structura si un regim de inaltime care limiteaza populatia la o valoare relativ mica.
In plus, centrul cuprinde si laturile comerciala si de birouri, fiind astfel una dintre cele mai importante zone de afaceri ale orasului.
Cine sunt locuitorii Centrului? In primul rand acele familii care au mostenit cladirile istorice, intrand in posesia lor dupa revolutie. Apoi, o alta categorie importanta este formata de cei care-si desfasoara activitatea in aceasta zona a orasului, fie ca vorbim de elevi sau studenti, fie de functionari publici, patroni sau angajati in zompaniile care aici isi desfasoara activitatea.
In fine, o a treia categorie de locuitori ai Centrului, cuprinde persoanele cu o viata sociala foarte activa, pentru care a trai in centru este sinonim cu a fi in mijlocul actiunii.
6. Puncte de interes. Obiective turistice
In centrul orasului exista multiple facilitati: institutii publice(primarie, consiliu judetean), unitati de invatamant(facultati, licee, scoli, gradinite), biserici, piata agro-alimentara si centre comerciale, spitale, clinici si farmacii, hoteluri si pensiuni, restaurante si baruri, banci, oficii postale, etc.
Centrul Clujului cuprinde majoritatea obiectivelor turistice ale orasului si aici enumeram: muzee (Muzeul de Istorie, Muzeul de Arta, Muzeul Etnografic, Bastionul Croitorilor, Casa Matei Corvin), biserici (Sf. Mihail-romano-catolica, catedrala Ortodoxa, biserica Minoritilor greco-catolica, Unitariana, Luterana, Reformata, Franciscana, etc.), teatre(Teatrul National si Teatrul Maghiar de Stat), statui (Matei Corvin, Avram Iancu, Mihai Viteazul, Lupa Capitolina, Sf. Gheorghe), centre culturale, cinematografe, etc. La limita de cartier se gasesc Gradina Botanica, poate cel mai important obiectiv turistic al Clujului, Parcul Cetatuia si Cimitirul Hajongard ce adaposteste pe aleile sale adevarate monumente de arta.
7. Parcuri. Terenuri de sport. Spatii verzi
In general orasele care au centre istorice sufera la capitolul spatiu verde. Nu este si cazul Clujului in care romantismul cladirilor vechi se imbina perfect cu cele cateva oaze de verdeata, reprezentate de parcuri(Parcul Central, Parcul Operei, Parcul Caragiale), piete( Piata Muzeului, Piata Avram Iancu, Piata Mihai Viteazul) carora li se adauga Gradina Botanica, situata la granita cu cartierul Zorilor.
In ceea ce priveste latura sportiva, in centru avem Cluj Arena, un stadion nou construit dupa ultimele standarde internationale, Sala Polivalenta, Sala Sporturilor, Bazinul Olimpic, carora li se adauga alte terenuri si sali de sport private.
Evolutie Indice Blitz pe cartierul Central
Oferte Imobiliare in Central
Inchirieri
- Apartamente: 2459
- Case: 68
- Spatii: 483
Brokeri Central

Expert Broker Partner

Sales Manager

Sales Manager

Senior Broker - Rezidential Vanzari

Master Broker - Rezidential Vanzari - Team Leader

Senior Broker

Expert Broker Partner

Senior Broker - Rezidential Inchirieri - Team Leader

Expert Broker Partner

Master Broker Partner

Senior Broker Partner

Broker II Partner

Specialist Broker Partner

Broker

Specialist Broker Partner

Broker II Partner

Specialist Trainer

Expert Broker Partner

Rentals Manager

Specialist Broker Partner

Specialist Broker Partner

Broker II Partner

Broker

Broker II Partner

Senior Broker Partner

Broker II Partner

Broker

Senior Broker Partner

Specialist Broker Partner

Broker II Partner

Broker

Expert Broker Partner

Specialist Broker Partner

Expert Broker Partner

Junior Broker

Junior Broker

Sales Office Manager

Broker II Partner

Senior Broker Partner

Specialist Broker Partner

Broker II Partner

Junior Broker

Broker

Junior Broker

Junior Broker

Broker

Broker

Junior Broker

Broker II Partner

Junior Broker

Junior Broker

Junior Broker

Junior Broker